FOLTYN.CZ   SPORTOVNÍ A GT VOZY   NABROUŠENÉ ŠKODOVKY   OSOBNOSTI   REPORTÁŽE, OHLASY   INZERCE   O SOBĚ   ODKAZY   E-MAIL

TOP 8 - čeští piloti rallye 2004

Po Deutchland a zejména Barum rally se rozvinula diskuse mezi příznivci jednotlivých jezdců, kdo je ten nej. Dovolil jsem si na základě svých subjektivních pocitů, podložených víc jak 40 lety sledování motoristického sportu sestavit žebříček současné naší soutěžácké špičky. Těch nej 8 jsem rozdělil do čtyř skupin:

1



Roman Kresta - zatím jako jediný dokáže jet rovinu s jezdci mistrovství světa. Můžeme na něm hledat různé chyby, ale lepšího pilota zatím nemáme.

2-3




Jan Kopecký a Tomáš Enge
Tomáš Enge je asi nejtalentovanější český jezdec dneška. Umí zajet na všem a na jakémkoliv povrchu na minimálně mezinárodní úrovni. Přesto, že nám letos z rallye utekl, považoval bych za hrubou chybu jej do špičky nezařadit.
Ve vysoké jezdecké kvality Jana Kopeckého věřím od Kopné 2002, kdy jsem viděl jeho průjezd zatáčkou nad Vlčkovou. Takový učebnicový drift jsem viděl jen párkrát za život. Jeho vzestup na kratší dobu ovlivnila těžká havárie, ale letos již 2x přesvědčil, že je zpátky a dovede s přehledem vodit současné nejlepší auto naší scény. Potřebuje nutně zahraniční starty.

4-5




Václav Pech a Štěpán Vojtěch
Možná to vypadá na první pohled dost odvážně, dávat tyto dva jezdce do jedné řady. Ale přesto: Václav Pech se již ve vývoji zastavil a pokud bude dál jezdit jen u nás, lepší už to nebude. Na našich tratích ale dokáže být pořád zatraceně rychlý.
Štěpán Vojtěch dnes již jasně převyšuje jezdecky svého bratra a vede si velice dobře zejména ve sprint rallye. Pechovi dává občas pěkně zabrat. Je rychlý, zlepšuje se a už ví, o čem je rallye.

6-8




Emil Triner, Jindřich Štolfa a Pavel Valoušek
Emil a Jindra disponují obrovskou zkušeností z praxe továrních jezdců. Nemají nejkvalitnější nářadí, ale stále za obtížných podmínek mohou pozlobit kohokoliv z mladších a v kvalitním voze by nám možná nachystali ještě pořádná překvapení.
Pavel Valoušek musí mít svůj den a pokud možno čtyřkolku. Pak dokáže rovnocenně závodit s většinou našich nejlepších. Jeho výkony jsou ale dost nevyrovnané a do osmičky se dostal jen s odřenýma ušima.

Netroufám si určovat další pořadí. Rozhodně by se neztratil J. Vančík a doufám, že mu zdraví dovolí vrátit se za rychlé kolečko. V závěsu špičky jsou určitě Peták, Prokop, smečka špičkových pilotů třídy A6, v Evropě sice trochu nevýrazný Jandík (ostatně kdo z našich je venku kromě Romana vidět?), ale nějak rozumně sestavit pořadí dalších je nad mé síly. Předpokládám, že i proti výběru TOP 8 budou námitky, ale za tím si celkem stojím.

K mé tabulce přikládám pár názorů čtenářů fóra ewrc.cz:

CFD:
Jednička je jasná - Roman jezdecky a mimo ČR i výsledkově nemá u nás konkurenci. Dále si dovolím oponovat. Pokud nebudeme hodnotit "potenciál" jednotlivých jezdců, tak bych posunul na 2. příčku Vaška Pecha. Honza Kopecký je velmi slibný, ale 2 domácí tituly a 3. místo v ME to není málo ... to chce umět jezdit a umět dojíždět. To Ášín umí i když trochu začíná doplácet na rallykrosově nečistou stopu. Bronz bych tedy svěřil Honzovi Kopeckému. Je mu 22 let a může být do dvou let českou "superstar" v rally... zatím mu v mých očích chybí nějaký výsledek venku. Další pořadí bych navrhoval bez T.Engeho, vzhledem k jeho dlouhodobému angažmá v americké IRL a bylo by následující Š.Vojtěch, E.Triner, T.Hrdinka (i když letos nestartuje), M.Prokop, P.Valoušek ml.

stanis:
Proti tvemu vyberu zadne namitky nemam a take s nim souhlasim. Do te "Top 8" se v posledni dobe docela cpe Martin Prokop a bude jen dobre, kdyz se procpe jeste vyse ;-)

mismas:
Halooo pane mohu si dovolit s vami souhlasit?

Rallíček:
Kopecký po letošním kosmickém růstu je již rozhodně lepší než-li Roman. S mnohem horším autem s ním jel v první polovině roku téměř rovinu a s polepšenou Fábií nemá u nás konkurenci a to myslím skutečně jezdeckou - volba stopy, strojová přesnost, odhad brzdění, reakce, to skutečně již připomíná Loeba. Je možné, že na supertěžkých tratích MS, kde ještě nejel, by mohl s Romanem ještě prohrát, ale to by nic nezměnilo na faktu, že jezdecky je už jednička. Foly píše o Tomasovi, jak umí s kdečím, ale Kopecký také - sedne do káry, nestačí mu ani specialisté, sedne do okruháče a školí. Jeho školení našich nejlepších v rally nebudu připomínat. Vynikající testér, jehož názory již velice respektují i ve ŠM.
Roman je vynikající jezdec, ale není kompletní, je nervák, v tlaku chybuje, taktické myšlení nemá, rychle stárne, neumí anglicky, nemá team, ve zlomových zásadních věcech již několikrát rozhodl špatně (odchod z MB, ukončení sponzorské smlouvy apod.), poměrně časté havárie, atd. Každý profesionální tým si dělá podrobné rozbory a analýzy jezdců, které hodlá najmout - domnívám se a lituji toho, ale po Romanovi již žádný skutečný tým nesáhne. Sorry za otevřený názor.
Vašek Pech má již delší dobu svůj růst ukončen - bude trvale dobrý a výkonný hobby jezdec, Štěpán pokud si neupraví poměry v týmu, nezmění spolujezdce a nenaučí se jet na rozpis (sprinty mu jdou, protože se naučí RZ nazpaměť) již také příliš nepokročí. Valouška mezi TOP 8, to snad Foly nemyslíš vážně, viď že ne ? A nikdo jiný v Čechách není na obzoru. Buďmež tedy rádi za Kopeckého a držme mu palce, ať se prosadí, protože jinak budeme dlouho bez českého jezdce v MS.