FOLTYN.CZ   SPORTOVNÍ A GT VOZY   NABROUŠENÉ ŠKODOVKY   OSOBNOSTI   REPORTÁŽE, OHLASY   INZERCE   O SOBĚ   ODKAZY   E-MAIL


Winter Trial 2008 (27. ledna až 1. února)



Poznámka úvodem:
všechny popisky k obrázkům jen na najetí myší


Jako návrat do 2. poloviny 20. století mně připadalo pondělní mlhavé ráno 28. ledna před hotelem Holiday Inn v Brně, kde se chystaly posádky krásných starých aut ke druhé etapě Winter Trialu. Morris Mini Cooper, Poršáci 356 i 911, hafo všemožných vozů Volvo, nádherné Triumphy TR-3, exotické Sunbeamy, stále elegantní Alfy Romeo a jiné značky, vše korunováno několika auty z 30. let na vysokých drátěných kolech. A k tomu parta skvělých fandů těchto vozů a dálkových jízd. Všichni ti lidé na pohled obyčejní, žádné povýšené celebrity - i dávná hvězda závodů, Gijs van Lennep, si sama oškrabává námrazu z oken. Vše beze spěchu, sem tam doutníček, úsměvy, žerty, zahřívání prochladlých vozů. Někteří odjíždějí k protější benzínové pumpě dotankovat a pak usedá do mohutného Bentley Derby řidič Elliot Dale s přítelkyní Alexandrou: "It's a time!" a odjíždí.





Vydávám se v předpokládané trase směr Slavkov a průjezdní kontrola v Modré. Proč už tak nevypadá dnešní rallye? Co má s původní myšlenkou rallye společného opakované projíždění notoricky známých natrénovaných rychlostních zkoušek na plácku o průměru 50 kilometrů? Holt, "pokrok" nezastavíš. V Bučovicích jsem si počkal na několik aut a zavěsil se za jedno světlé Volvo 544 a vyrazili jsme přes Buchlovické bukové lesy po oblíbené silnici motorkářů. Vyklubalo se sluníčko a trialisté měli před sebou krásný den.




V Modré už byl pěkný houf vozů a postupně se vydávaly směr Bunč, v protisměru jedné z nedělních rychlostních zkoušek Barum rallye. Zajel jsem do známého vracáku v lese, kde byl stín a ideální místo na udělání pár záběrů z jízdy. Na místě už byl kamarád Marek a pilně cvakal svojí Fujinkou.

Protože se jelo na neuzavřené trati, většina posádek jela spořádaným tempem. Pouze několik horkokrevnějších pilotů prohráblo rošt, když spatřili, že na ně míří objektivy. Málem se exhibiční průjezd stal osudným Jayne Wignallovi na ve skvělé kondici udražované Alfě Romeo Giullietta z roku 1963, kterého přetočený smyk sunul na vnitřek do asi 30 cm hlubokého bahna za krajnicí. Naštěstí se plně okontrovaný vůz včas chytnul. Serie snímků této akční scény je ZDE.





Na Bunči jsem se s letošním ročníkem Winter Trialu rozloučil. Posádky směřovaly do slovenského Půchova na oběd a pak zpět k nám na valašské rychlostní zkoušky k Bystřičce s cílem dne v Olomouci. Následovaly další denní etapy: Olomouc – Hradec Králové, Hradec Králové – Karlovy Vary, Karlovy Vary – Linz a Linz – St.Wolfgang. Hned bych se vydal s nimi. Nejlépe na milovaném Austinu Healey 3000, ale "stačil" by i trochu nabroušený starý Escort...



Podle kusých informací bylo pole posádek rozděleno na závodící (48) a ostatní účastníky. V cíli v Rakouském St. Wolfgangu byl jako nejlepší vyhlášen Malcolm Pickering s vozem Sunbeam Rapier III A z roku 1960, druhý dokončil soutěž Frank Fennell na Volvo 142 a třetí bývalý jezdec formule 1 Gijs van Lennep, který se svým Porsche 356 několikrát bloudil na nočních speciálkách kolem Českého Krumlova, kde se především rozhodovalo.